Występowanie koenzymu q 10

Praktycznie każda substancja, która naturalnie znajduje się w ludzkim organizmie, ma do spełnienia jakąś określoną funkcję. Podobnie jest, jeżeli chodzi o dobrze znany nam z reklam koenzym q 10. Został on odkryty stosunkowo niedawno, ale już zdążono wyprodukować wiele linii kosmetycznych, w których pojawia się on jako jeden z głównych składników. Poza tym, ten sam enzym odpowiada za utrzymanie naszego organizmu w prawidłowym stanie. Współdziałając z innymi substancjami znajdującymi się w organizmie, pozwala na ochronę przed rozwojem niektórych chorób, a dodatkowo wzmacnia nasze ciało. Przede wszystkim, stymuluje układ krwionośny poprzez poprawę pracy serca i naczyń krwionośnych. Zabezpiecza również błony komórkowe przed niszczeniem. Pozytywnie wpływa on również na stabilizację ciśnienia tętniczego. Jego walka z wolnymi rodnikami powoduje, że może poniekąd bronić organizm przed nowotworami.

Pomimo tego, że koenzym występuje również w spożywanych pokarmach, to jednak jego ilość w jedzeniu jest na tyle mała, że trudno oczekiwać, by zdziałał cuda. Stąd właśnie potrzeba dostarczania go z zewnątrz. Naturalna obecność koenzymu jest charakterystyczna m.in. dla ludzkiej wątroby. Ponadto, znajduje się on w zwierzętach i roślinach, a szczególnie duża jego zawartość została wykryta w algach morskich. W całkiem zadowalającej ilości q10 znajduje się w mięsach i rybach, szczególnie w łososiach czy sardynkach. Pozostałe rodzaje mięs i gatunki ryb bogatych w tę substancję można znaleźć w sieci pod hasłem „koenzym q10 występowanie”. Niestety, żeby organizm mógł z niego skorzystać, musielibyśmy zjadać je na surowo. Dzieje się to na tyle rzadko, że nie mamy szans na uzupełnienie niedoborów koenzymu, dzięki samej diecie. Mimo to, warto sięgać po zdrowe produkty spożywcze zawierające enzym q, który będzie łączył się z koenzymem spożywanym w postaci suplementów. Substancji tej możemy spodziewać się w wielu owocach i warzywach. Warto wiedzieć, że aby koenzym dostał się do wnętrza ciała, należy spożywać je na surowo.

Ze względu na pełnienie funkcji przeciwutleniającej, koenzym q jest powszechnie wykorzystywany przy produkcji kosmetyków. Najważniejszym składnikiem okazuje się być w tych służących do pielęgnacji twarzy. Hamuje on starzenie się skóry, przez co niweluje zmarszczki i inne bruzdy na cerze. Pomaga również w zwalczaniu przeprawień. Odświeża skórę, dodając jej jędrności i witalności. Znaczne zdolności uelastyczniające koenzymu pozwalają wykorzystywać go do wytwarzania kosmetyków antycellulitowych. Sprawdza się nie tylko przy dbałości o twarz, ale również o całe ciało. Sprawia, że powłoka skórna staje się milsza w dotyku, delikatniejsza i atrakcyjniejsza wizualnie.